OS PeyongChang

OS i Peyongchang har avslutats och när den 23:e vinterspelen summeras kan svenskarna se tillbaka på Sveriges mest framgångsrika Vinter-OS någonsin. Sverige slog med sina 14 medaljer (7 guld, 6 silver och 1 brons) nytt rekord, och det är till största del damerna man har att tacka för medaljregnet! Hade OS endast innehållit kvinnliga deltagare hade Sverige faktiskt stått överst på medaljlistan av samtliga nationer.

De svenska damerna stod för en enastående insats under hela spelen och kammade hem fem guld, fyra silver och ett brons. Mest utmärkande var längdskidåkarna Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Stina gjorde sitt blott andra vinterspel men vann guld i sprinten, fick dubbla silver i stafett och krigade sig till ett brons i 30 km fritt.

Charlotte Kalla kan också minnas tiden i Sydkorea med stolthet. Sveriges främste olympier genom tiderna inledde OS med att ta guld i Skiathlon. Guldåket följdes upp med trippla silver i 10 km fristil, sprintstaffet och 4 x 5 km.

I curlingen briljerade lag Hasselborg. OS-debutanterna hade ett silver från EM som främsta merit och även om de svenska curlingtjejerna var ett medaljhopp inför spelen, var man inte favoriter att hem guldet. Lag Hasselborg var dock iskalla i slutspelet och vann guldet efter finalseger mot Sydkorea.

För curlingherrarna blev det också medalj fast inte av samma valör. Förhandsfavoriterna höll inte för trycket i finalen. Efter en katastrofrunda där USA fick fem poäng på en runda, återhämtade Lag Edin sig aldrig och fick istället nöja sig med ett silver.

Mästerskapskräll

Mästerskapets stora överraskning var annars det svenska skidskyttelandslaget. Ledda av tränarlegenderaren Wolfgang Pichler chockade man samtliga med fyra medaljer. OS-debutanten Hanna Öberg tog guld i sitt andra lopp efter att ha blivit 5:a i sitt debutlopp. 22-åringen stod även för en fantastisk upphämtning som gav silver i stafetten.

20-årige Sebastian Samuelsson gjorde också debut i OS. Han tog hela svenska folket med storm med sitt överraskande silver. När det sedan var dags för stafett, vann de svenska herrarna guld.

Även slalomen innehöll två guld tack vare de rutinerade rävarna André Myhrer och Frida Hansdotter.

Sverige + Pyonchang = Rekord i medaljregn!